Algemene informatie over Blackberry

BlackBerry was tot begin 2013 een smartphone dat werd gemaakt door Research In Motion Limited afgekort tot RIM. Nu heeft het bedrijf de naam BlackBerry, gevestigd in Waterloo, Ontario, te Canada. Het bedrijf is gespecialiseerd in draadloze technologie, maar het kreeg naam en faam met de BlackBerry smartphones. Het bedrijf is in 1984 opgericht door Mike Lazaridis, die smaen met Jim Balsillie het bedrijf onder leiding had tot 2011. De investeringsmaatschappij Fairfax Financial Holdings heeft het bedrijf in 2013 overgenomen voor 4,7 miljard dollar. BlackBerry ontwikkeld alle software voor de BlackBerry producten zelf. Voordat het bedrijf zelf mobiele telefoons ging ontwikkelen waren ze voornamelijk actief op de zakelijke markt. De eerste BlackBerry telefoon kwam in 1999 op de markt. Het toestel was meteen een succes en dat was het begin van een reeks BlackBerry toestellen. De toestellen van het bedrijf werden voornamelijk ingezet in de zakelijke markt en al gauw werd het succes van de BlackBerry toestellen opgepakt door particulieren.

Smartphones en mobiele telefoons van Blackberry

De eerste BlackBerry telefoon die op de markt kwam was in 1999. De BlackBerry werd meteen razend populair in de zakelijke markt, omdat het een unieke e-mailmogelijkheid had dat nog niet eerder vertoond was. Met een BlackBerry toestel kon je op één telefoon twee e-mail inboxen gelijktijdig gebruiken. De BlackBerry toestellen hadden nog een unieke mogelijkheid en dat was het gratis versturen van berichten tussen de BlackBerry toestellen. Het gratis versturen van de berichten werd gedaan via BlackBerry Messenger (BBM), in Nederland kreeg BBM al snel de naam Ping. Door de verslavende werking van BlackBerry toestellen in de zakenwereld en bij particulieren kreeg de BlackBerry al snel de bijnaam ‘CrackBerry’. Het bedrijf heeft altijd dezelfde strategie gehanteerd door toestellen op de markt te brengen met een fysiek toetsenbord, maar dit is een valkuil geweest, want consumenten stapten massaal over naar smartphones met een touchscreen beeldscherm. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan met BlackBerry en konden ze de concurrentie niet meer bij blijven. Populaire toestellen die BlackBerry op de markt heeft gebracht zijn, Curve, Bold, Q10, Q5, Z10 en de Z30. Doordat BlackBerry minder telefoons ging verkopen, kwamen ze in zwaar weer. Dit heeft het bedrijf doen besluiten om zich terug te trekken van de consumentenmarkt en zich alleen te richten op de zakelijke markt.

Besturingssysteem

Alle software voor de BlackBerry toestellen werd door het bedrijf zelf ontwikkeld, dit geldt ook voor het besturingssysteem. Door zelf de software te ontwikkelen kon BlackBerry zich onderscheiden van de rest. Het besturingssysteem van het bedrijf kreeg voornamelijk naam en faam door het populaire BlackBerry Messenger (BBM). Ondanks dat het bedrijf niet meer actief is op de consumenten markt kan er nog steeds volop gebruik gemaakt worden van BBM. De app is namelijk te downloaden in voor iOS en Android.