informatie over NOKIA

Nokia Corporation is een Fins bedrijf in de telecommunicatie. Nokia stond altijd bekend om hun slogan Connecting People en het meest gehoorde telefoon melodie de Nokia Tune. De oprichting van het bedrijf gaat terug tot het jaar 1865 en de naam stampt af van het gelijknamige Finse plaatsje Nokia waar het allemaal begon voor Nokia. In de begin jaren van het bedrijf produceerde het bedrijf rubberproducten. Pas in de jaren tachtig ging Nokia zich ook richten op de mobiele telefoon markt. In de begin periode ging het zelfs zo goed met de bedrijfstak telecommunicatie dat Nokia van 1998 tot 2012 marktleider was op het gebied van mobiele telefonie. Het ging in 2005 zo goed met de verkoop van mobiele telefoons bij Nokia dat ze in dit jaar zelfs hun miljardste telefoon verkochten. De alle eerste mobiele telefoon van Nokia werd uitgebracht op 10 november 1992 en het toestel kreeg de toepasselijke naam 1011. Vanaf 2007 gaat het bergafwaarts met Nokia en dat komt voornamelijk doordat ze niet innovatief zijn geweest en te laat op de markt kwamen met smartphones. In 2012 ging het zo slecht met het bedrijf dat er een reorganisatie plaats vond in het bedrijf en in 2013 besloot Nokia haar hele telecommunicatie te verkopen aan Microsoft. Vanaf 2013 houdt Nokia zich niet meer bezig op de mobiele telefoon markt. De mobiele telefoons die nu nog onder de naam Nokia op de markt komen worden ontwikkeld en geproduceerd door Microsoft.

Smartphones en mobiele telefoons van Nokia

In de top jaren van het Finse bedrijf liep iedereen met een Nokia mobiele telefoon. De eerste mobiele telefoon van Nokia kwam op 10 november 1992 op de markt onder de naam 1011. Hierna volgden nog vele andere toestellen zoals de meest verkochte mobiele telefoon ooit de Nokia 3310. De klassieke mobiele telefoons van Nokia hebben een cijfercombinatie als naam. Nokia was ook de eerste met een mobiele telefoon gecombineerd met een game console, namelijk de Nokia N-Gage. De laatste smartphone die Nokia op de markt heeft gebracht is de Nokia Lumia 1520 Red.

Ondanks dat Nokia haar bedrijfstak verkocht heeft aan Microsoft blijven er mobiele telefoons op de markt komen onder de naam Nokia. Alle toestellen worden verkocht met een mobiel telefoon abonnement of als los toestel. De toestellen van Nokia zijn in alle prijsklassen te koop. De oudere en goedkopere toestellen van Nokia worden voornamelijk gekocht als los toestel of als toestel met prepaid. De duurdere mobiele telefoons en smartphones van Nokia worden vrijwel altijd in combinatie met een telefoon abonnement aangeschaft. Het ligt aan de grootte van de abonnementen hoeveel je bij moet betalen voor een Nokia toestel. Een Nokia mobiele telefoon met abonnement heb je al vanaf gratis.

Besturingssystemen die worden gebruikt

De oude mobiele telefoons van Nokia maakten gebruik van het mobiele besturingssysteem Symbian. Nokia had een groot aandeel in de Symbian foundation. Symbian was een samenwerkingsverband waarin Nokia samen met Ericsson, Panasonic en Samsung in waren vertegenwoordigd. In 2010 stapte Nokia uit het samenwerkingsverband, nadat Ericsson en Samsung ook al uit de Symbian foundation gestapt waren. Vanaf 11 februari 2011 is Nokia helemaal overgegaan op het mobiele besturingssysteem van Microsoft namelijk Windows Phone. De huidige generatie mobiele telefoons en smartphones die door Microsoft onder de naam Nokia uit worden gebracht zullen ook op het mobiele besturingssysteem van Windows Phone draaien.