Vroeger was het hip om te SMS’en. We deden bijna niets anders. Alles moest in 160 tekens worden gestopt, die je dan ook zoveel als mogelijk benutte. De opkomst van abonnementen met SMS bundels werd dan ook door sommigen gezien als een geschenk uit de hemel. Waar je daarvoor nog per SMS een bepaald bedrag moest aftikken, kon je nu naar hartenlust SMS’en, zolang je maar binnen je bundel bleef.

Tegenwoordig is dat totaal niet meer zo. Als je een abonnement afsluit gaat het vooral om de databundel voor mobiel internet; de belminuten en SMS’jes krijg je er vaak gewoon bij. Je kunt nog kiezen of je voor een paar euro een onbeperkte SMS-bundel wil, maar het is lang zo duur niet meer als voorheen.

Hoe communiceren we tegenwoordig?

KPN, de grootste provider van Nederland, liet weten dat het aantal SMS’jes dat per klant wordt verzonden, in een jaar daalde van 39 naar 22 stuks. Dat lijkt weinig en is het eigenlijk ook, maar de daling is opmerkelijk: bijna 50 procent daling in een jaar tijd! We praten hier over enkele jaren geleden, maar het mag duidelijk zijn dat die daling zich heeft voortgezet in de daarop volgende jaren.

Tegenwoordig communiceren we vooral via WhatsApp, dat diverse voordelen biedt boven het versturen van SMS’jes. Zo kun je veel eenvoudiger langere berichten versturen, zijn er smilies, kun je eenvoudig foto’s verzenden, en ga zo maar door. De voordelen zijn eindeloos.

Hebben we nu meer data nodig?

Nu we nauwelijks nog SMS’en en steeds meer alles via WhatsApp en soortgelijke diensten versturen, hebben we dan meer data nodig dan voorheen?

Dat valt op zich best mee. Een gemiddeld berichtje via WhatsApp vereist tussen de 1 en 3 KB. Een databundel van 1GB is tegenwoordig niet heel exotisch, dus laten we even van een dergelijke bundel uitgaan. Wanneer een berichtje 2 KB kost, kun je er 500 versturen en ontvangen in 1 MB, en dus 500.000 om aan 1 GB te komen. Omgerekend houdt dat in dat je elke minuut op de dag 11 berichten kunt ontvangen, en dan nog niet aan je databundel komt.

Echt structureel meer data gebruiken we dus niet, nu we onze focus verlegd hebben van SMS naar onder andere WhatsApp. Het zijn juist de extra, aanvullende diensten die veel MB kosten. Denk aan het versturen van foto’s, filmpjes, mailtjes, muziek en vergeet ook vooral niet het downloaden daarvan.

Het nut van een grote databundel is er dus zeker. Als je enkel zou WhatsAppen dan heb je niet direct een grote bundel nodig, maar eigenlijk wordt iedereen met een smartphone al snel verleid tot het versturen en downloaden van honderden megabytes aan filmpjes, muziek en andere sociale onnuttigheden.